SCREENING VAN DE VOETEN

Waarom is screenen zo belangrijk bij diabetes?

Een diabetische voet is een complicatie van diabetes mellitus . Het gaat hierbij om een verscheidenheid van voetafwijkingen, van overmatige eeltvorming tot het vormen van grote wonden, die slecht of niet willen genezen en kunnen leiden tot amputatie van een teen, deel van de voet of zelfs het gehele (onder)been. Type 2 diabetes patiënten hebben vaak al jaren diabetes zonder dat ze het weten. Dit betekend, dat zij al jaren rondlopen met te hoge bloedsuikers en dit is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van de complicatie “diabetische voet”.

Aangezien deze oorzaken, soms ongemerkt bestaan, is het goed, dat iedere diabetes patiënt zijn/haar voeten laat controleren door een huisarts/podotherapeut of een voetverzorger met diabetische aantekening of medische pedicure om te bepalen of er al risicofactoren aanwezig zijn.

Het beoordelen en interpreteren van de conditie van de voeten begint met een gedegen inspectie. Niet komen is gewoon niet weten of niet willen weten wat er aan de hand is.

 

Screening van voeten gaat in onze praktijk op de volgende manier:

We maken blauwdrukken van beide voeten, in stand en indien mogelijk ook als de patiënt loopt. Aan de hand van de blauwdrukken kunnen we eventuele standsafwijkingen en overbelasting van de voet zien. Daarnaast testen we of het gevoel nog goed aanwezig is; met behulp van een monofilament en een stemvork voeren wij deze test uit. Ook testen we of de doorbloeding nog goed is. We kijken naar de kleur van de voeten en naar de temperatuur. Tot slot doen we nog een schoenonderzoek om te bekijken of deze passend zijn voor uw voeten. Al deze gegevens worden verwerkt in de computer en in een kort verslag samengevat voor uw huisarts en behandelend specialist en/of diabetesverpleegkundige. Zijn er complicaties waarvan wij denken dat u daar eerder mee naar de huisarts moet, dan hoort u dat uiteraard meteen en krijgt u een verwijsbrief mee. Het onderzoek gebeurd zonder pijn te veroorzaken.

 

Advies voor het kopen van schoenen:

  • Voor het aantrekken de binnenzijde inspecteren op naden en stiksels
  • Hakhoogte maximaal 3 cm
  • Kies beslist een veter of ander wreefsluiting (gesp, klittenband)
  • Stevige hielpartij zorgt voor stabiliteit en loopcomfort
  • Breed draagvalk, niet spits toelopend
  • Koop uw schoenen aan het einde van de middag, de voeten zijn dan op het dikst.

AFSPRAAK MAKEN

Door het invullen van dit formulier zullen wij u spoedig telefonisch contacteren voor het maken van een afspraak.

CAPTCHA afbeelding

Dit helpt spam te voorkomen, dank U.